اختلال شخصیت
اختلالات شخصیتی الگوهای فکری و رفتاری طولانی مدتی است که منجر به مشکلاتی در روابط بین فردی می شود و ممکن است باعث اختلال یا ناراحتی در فرد مبتلا شود.اختلال شخصیت ممکن است نشاندهنده ترکیبی بالقوه مخرب از ویژگی های شخصیتی باشد، مانند : سازگاری کم یا خودشیفتگی زیاد، که باعث می شود کنار آمدن یکنواخت با دیگران در زندگی برای شخص سخت شود یا فرد را به رفتار بد با دیگران، منصرف کند.با این حال، در عمل اختلالات شخصیت معمولاً بر حسب مجموعهای از علائم و نشانهها تعریف میشوند که نشان دهنده آسیب یا مشکل ناشی از شیوه زندگی فرد هستند.راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی شامل 10 اختلال شخصیت است که در سه گروه دسته بندی شده اند.
گروه A: اختلالات شخصیت پارانوئید، اسکیزوئید و اسکیزوتایپال
اختلالات شخصیت گروه A با الگوهای تفکر عجیب و غریب یا غیرعادی مشخص می شود.اینها ممکن است شامل مشکوک بودن یا بی علاقگی مداوم به افراد دیگر یا باورهای عجیب و غریب باشد که بیشتر به یک اختلال روان پریشی مانند اسکیزوفرنی نمی توان نسبت داد.
اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟
اختلال شخصیت پارانوئید شامل بی اعتمادی به افراد دیگر در زمینه های مختلف زندگی است. نشانههای بالقوه عبارتند از سوء ظن غیرمنطقی مبنی بر اینکه شخص توسط دیگران دستکاری میشود، دیگران غیرقابل اعتماد هستند، یا اینکه دیگران تهدیدات یا توهینهای پنهانی را مطرح میکنند.
اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟
اختلال شخصیت اسکیزوئید به طور کلی الگوی جدایی از روابط اجتماعی و بیان عاطفی محدود در محیط های اجتماعی است. این ممکن است شامل فقدان میل به روابط نزدیک، ترجیح بیش از حد به تنهایی یا عدم نگرانی آشکار در مورد تحسین یا انتقاد دیگران باشد.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟
شامل ناراحتی و ظرفیت محدود برای داشتن روابط نزدیک ، همراه با ناهنجاری های شناختی یا ادراکی است.که ممکن است شامل باورهای جادویی (مانند تله پاتی) باشد که بر رفتار تأثیر می گذارد، باورهای نادرست مبنی بر اینکه رویدادها مستقیماً با آنها مرتبط است ،یا اضطراب اجتماعی ناشی از ترس های پارانوئید.
گروه B: اختلالات شخصیت ضد اجتماعی، مرزی، هیستریونیک و خودشیفته
اختلالات شخصیت گروه B با حالت های هیجانی ناپایدار و رفتار نامنظم مشخص می شود. برای کسانی که چنین اختلالاتی دارند، تمایل به سرزنش کردن یا تلاش برای دستکاری دیگران، همراه با سایر رفتارها، میتواند باعث اختلال عمده در روابط بین فردی شود.
اختلال شخصیت ضد اجتماعی چیست؟
اختلال شخصیت ضداجتماعی یک الگوی بیتوجهی به حقوق دیگران است که میتواند در رفتارهایی مانند فعالیت مجرمانه مکرر، دعوا یا دروغ گفتن، تمایل به اقدام تکانشی و ناتوانی در برنامهریزی از پیش و عدم پشیمانی ظاهر شود.
اختلال شخصیت مرزی چیست؟
اختلال شخصیت مرزی با بی ثباتی در روابط، احساس و حالت عاطفی فرد و همچنین تکانشگری (مانند رفتارهای جنسی پرخطر یا مصرف مواد مخدر) تعریف می شود.افراد مبتلا به این اختلال ممکن است سابقه روابط آشفته و نوسان بین دیدگاه های مثبت و منفی شدید نسبت به افراد دیگر داشته باشند.
اختلال شخصیت هیستریونیک چیست؟
اختلال شخصیت هیستریونیک با توجه طلبی و ابراز احساسات بیش از حد مشخص می شود.این ممکن است شامل رفتار نامناسب، تحریک آمیز، نمایشی ، و ناراحتی ناشی از عدم مورد توجه بودن باشد.
اختلال شخصیت خودشیفته چیست؟
افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته توانایی های خود را بیش از آنچه هست تخمین میزنند موفقیتهای خود را بزرگتر از آنچه هست می دانند و در همه چیز به تحسین دیگران نیاز دارند و با مردم همدلی نمی کنند این افراد معتقدند که برتر و بهتر از دیگران هستند و از آنها انتظار دارند که این برتری را به رسمیت بشناسند.
گروه C: اختلالات شخصیت اجتنابی، وابسته و وسواسی
اختلالات شخصیت گروه C شامل روشهای ریشهدار در تفکر و ارتباط با دیگران است که با اضطراب و ترس همراه است.
اختلال شخصیت اجتنابی چیست؟
فرد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی تمایل دارد در برابر نزدیک شدن به افراد دیگر (که می تواند شامل شرکای عاشقانه باشد) مقاومت کند، و از ارزیابی منفی دیگران می ترسد.
اختلال شخصیت وابسته چیست؟
اختلال شخصیت وابسته شامل نیاز مفرط به مراقبت شدن از طرف دیگران است ،به عنوان مثال، دیگران تصمیم بگیرند یا مسئولیت را بر عهده بگیرند. فردی که این اختلال را دارد ممکن است برای مخالفت با شریک زندگی خود تلاش کند ، یا به روشی مطیع عمل کند تا رابطه را به خطر نیندازد.
اختلال شخصیت وسواسی اجباری چیست؟
افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی اجباری تمایلاتی به شدت کمال گرایانه دارند ، از جمله، به نظم و کنترل بر اوضاع به شدت اهمیت می دهند، تا حدی که انعطاف پذیری، کیفیت کار، و بازدهی صحیح را به خطر میاندازند . آنها به اصول و قواعد کار جدول های زمانی بر انجام کارها و روندها و روال های از پیش تعیین شده می چسبد تا جایی که نیت اصلی در کاری که انجام میدهند از یاد میرود.